A kosár üres
  ()

A kosár üres.

A moszkvai "Vas-lady" - Interjú Olga Prass-szal

Hogy találkoztál először a dorombbal, ki "fertőzött" meg vele?

2008-ban az Altai hegységben túráztam, amikor először hallottam élőben a doromb hangját. Az jutott eszembe, hogy még nem hallottam ennyire vicces hangú hangszert, én is szeretnék ilyenen játszani. Hazaúton beszereztem egy Potkin-féle dorombot. Később nagyon gyakran játszottam a hangszeren, a földön lótuszülésben néztem a tábortüzet és hagytam, hogy elbűvöljön hangszer, láttam magam előtt a hegyeket, elvarázsolt a szabadság.

Ki fertőzött meg? Ez a videó megváltoztatta mindazt, amit a dorombzenéről addig képzeltem: addig számomra egy meditációs, sámán hangszer volt.

 

 

A videót több alakalommal megnéztem egymás után és arra gondoltam, hogy ez a fekete pólós srác hogy a fenébe tud annyi különböző hangot kiadni egyetlen dorombbal. Később, amikor már én is Szilágyi Zoltán dorombjain játszottam, rájöttem, hogy nem elég egy jó hangszer, hanem folyamatosan kell gyakorolni ahhoz, hogy a játéktudásomat fejlesszem. Csak jó játékosok tudnak igazán különleges módon játszani. Szilágyi Áron még mindig egy igazi "doromb-állat" számomra.

 

Nagyon ritkán találkozhatunk női játékosokkal. Mit gondolsz, a női dorombosok másképpen viszonyulnak a hangszerhez?

Véleményem szerint a nők általában kevésbé extrovertáltak, a zenéjük inkább szívből és lélekből jön, de természetesen ez is inkább egyénfüggő. Vannak olyan férfiak, akik lágyan, melodikusan doromboznak és vannak olyan nők, akik nagyon dinamikusan, erőteljesen játszanak. A hallgatónak nem számít, hogy férfi, vagy női játékost hallgat, csak az a fontos, hogy jó zenész legyen.

 Olga Prass

A moszkvai dorombos szcéna nagyon megerősödött az utóbbi időben és ebben neked fontos szereped van. Kérlek, avasd be a doromb.com olvasóit, hogy kezdődött ez a nagy "robbanás"?

Számomra ez 2008-ban kezdődött, amikor is találkoztam a Turbodzen zenekarral (2010-ben játszottak a Dorombfesztiválon, Kecskeméten - a szerk.) és Aksenty Beskrovnyval. Ők voltak az elsők, akik Oroszországban komolyan elkezdték népszerűsíteni a dorombot. Tőlük vettem az első leckéket, majd elkezdtünk együtt koncerteket szervezni.

Nemrégen regisztráltuk a Vargan Egyesületet, ami az első dorombos egyesület Oroszország európai részén. Különböző dorombbal és más tradicionális hangszerekkel kapcsolatos eseményeket kívánunk szervezni a jövőben. Rajtam kívűl van még jónéhány ember, akik nélkül semmi nem történik dorombügyben Moszkvában: Jaroslav Darusenkov, Nikolai Sobolev, Irina Bogatyryova, Maxim Buligin, Natalia Ducheva, Pasha Kuzmin. A háttérből pedig ők segítik a munkánkat: Sergei Korolev, Nikolay Korenkov, Igor Vyazanichev. Elnézést, ha valakit kihagytam.

Már eddig is nagyon sokat tettünk, de a munka dandárja még hátra van.

 Olga Prass

A fényképezés a szakmád és a szenvedélyed is egyben. Hogy tudod ötvözni a dorombjátékot és a fotográfiát?

Ó igen, ezek tényleg a legnagyobb szenvedélyeim az életben, doromb és a fotózás. Pontosabban dorombjátékosok portréfotózása.

Jódarabig csak azért fotóztam a koncerteken, hogy a fontosabb pillanatokat megőrizzem az utókornak, később viszont rájöttem, hogy nem igazán vannak kifejező dorombos portrék. Ahhoz, hogy igazán jó portrét tudjunk készíteni, a dorombzene legfinomab rezdüléseit is éreznünk kell. Át kell élned, amit a játékos érez dorombozás közben és el kell kapnod ezt a pillanatot.  Úgy gondolom az a portré sikerül jól, ami a koncert adott pillanatát a legélethűbben visszatükrözi.

Az a legnehezebb ebben a "munkában", hogy fotóznom kell azokon a koncerteken, amiken egyébként is nagyon szívesen részt vennék. A fotózás és a szórakozás két teljesen különböző gondolkodásmódot igényel, egészen máshova kell fókuszálni. Néha azon ábrándozom, hogy milyen jó lenne, ha több kart tudnék növeszteni és kifejlődne egy harmadik agyféltekem, amit csak a fotózásra használok. Talán még jobb lenne, ha többszörözni tudnám magam és sok kis Olga venne részt ugyanazon az eseményen.

A Global Vibes-on lesz egy kiállításod. Mire számíthatnak a látogatók?

Egyfelől ezek "csak"portrék…. Másfelől viszont a látogatóknak érdemes megfigyelni a képeket és olyan apróságokat észrevenni, ami felett egyébként átsiklik a napi rohanásban. Azt javaslom, hogy töltsenek el pár percet a képek előtt, hogy meghallják a hallhatatlan zenét, ami képekben rejtőzik, csukott szemmel, merev ujjakkal. Ha nagyon figyelsz, akkor meghallod a zenét, ami a szivedből jön és az pontosan a képben rejlő hangokkal fog harmonizálni.

De jobb is, ha nem keltünk semmilyen elvárást a látogatókban, majd ők felfedezik, hogy milyen érzéseket kelt bennük, ha más dorombjátékosok portréit nézegetik.

 

Már második alkalommal fogsz Kecskemétre érkezni a Global Vibes-ra. Mi a véleményed Kecskemétről, Magyarországról, a dorombos buliról?

Nagyon örülök, hogy karácsony környékén visszatérhetek Magyarországra. Az ünnepi fények csodálatosak, minden kedves és csendes. A karácsony csodája a levegőben vibrál. Úgy gondolom, hogy mi oroszok és a magyarok igencsak hasonlítunk, könnyen megértük egymást.

A Global Vibes valami csodálatos, egy igazi ünnep! Egy újévi parti a legjobb zenészekkel. Nagyon jó lesz újból találkozni ukrán és osztrák barátaimmal és táncra perdülni a jó magyar zenére. Egyébként a legjobb fény- és látványtechnika, amit valaha dorombkoncerten láttam, az pontosan a 2012-es Global Vibes-on volt. Pontosan olyan volt, mint a legnagyobb rock-koncerteken, amiket máskor fotóztam.

Kecskemét nagyon tiszta és nagyon barátságos. Nagyon hasonlít a hangulata a szülővárosomra.

Amikor először fogtam dorombot a kezemben, soha nem gondoltam volna, hogy egyszer dorombos rendezvényekre fogok járni és most úgy néz ki, hogy ennek soha nem lesz vége. Köszönöm az interjút és sok jó dorombozást minden olvasónak!

 

Kosár

A kosár üres
  ()

A kosár üres.

Dorombshop keresés

Pénznem/Currency

Rólunk

Magyarország legnagyobb dorombkínálatával és szakértő segítséggel várjuk látogatóinkat. Oldalunkon több mint 60 kézi készítésű doromb, kiegészítők, kiadványok közül válogathat. Ezen kívül dorombos oktatóanyagokat, cikkeket, híres játékosokat bemutató interjúkat talál. Doromb workshopokat, rendezvényeket, koncerteket szervezünk. Bővebben

Fotók

Jártunkban-keltünkben ezt-azt fotózunk. Dorombok, különleges hangszerek, zenészek, fesztiválok, vagy valamennyire ebbe a szellemiségbe illeszkedő dolgok vannak itt elrejtve, szigorúan mobiltelefonos minőségben.