A kosár üres
  ()

A kosár üres.

A doromb szerelmesei

Szilágyi Zoltán és Szilágyi Áron a kecskeméti Művész Kávézóban. Fotó: Banczik Róbert

Január 25-én hétfőn, a Művész Kávézóban vendégeskedett apa és fia, Szilágyi Zoltán és Szilágyi Áron, a doromb szerelmesei, hogy beszélgessenek az est moderátorával, Komáromi Attilával.

És beszélgettek. Például a ’60-as évek Kecskemétjén szárba szökkenő avantgárd művészeti kezdeményezésről, a Purgatórium Csoportról. Amely 1967. november 7-én, egy alkoholgőzös éjszakán született, amikor is Szilágyi Zoltán és Lugossy László (bizony-bizony, a későbbi feLugossy…) fiatalos hevülettel elhatározta, hogy csinálni kellene valamit. Valamit, ami a szabadságról szól egy zárt társadalomban, valamit, ami a művészet eszközeivel segít lázadni, keresni. 

Valamit, ami megtisztítja a lelket és a szellemet. Pont úgy, mint a Purgatórium. És ennek a tisztítótűznek az alkímiájából született vers, festmény, zene és performansz. Alkotás, ami kifejezte az alkotóját, és a kort, a társadalmat is, amelyben megszületett. Meg közösség, lázas, önmagukat és az élet értelmét kereső fiatal művészek közössége, akinek története megírás után kiált.

Szilágyi Zoltán és Szilágyi Áron a kecskeméti Művész Kávézóban. Fotó: Banczik Róbert

Szabadság, önkifejezés, alkotás, lázasság: ezek vezettek el a nagy és örök szerelemhez, a dorombhoz is. Szilágyi Zoltán saját bevallása szerint lehetett volna tán középszerű tehetségű verselő, hiszen jelentek meg írásai is a Forrásban. De nem lett. Nem lett, mert mint a kiválasztottaknál az lenni szokott, egy látomásszerű meghívás érte, amely nem hagyott neki választást. A kibontakozó táncház mozgalom hátszele dagasztotta a kézműves dorombkészítés vitorláját, amely Szilágyi Zoltán hajóját messzire repítette. Rátalált a doromb és a dorombkészítés. Mester lett, aki egyfajta misztikus-transzcendens kapcsolatban, harmóniában áll az anyaggal, amelyből dorombjait készíti. Ezeket a dorombokat a világ 5 kontinensén ismerik és elismerik, van olyan svájci gyűjtő, aki 1200 egyedi, különböző, más-más módon megszólaló Szilágyi dorombbal rendelkezik. Szilágyi Zoltán ezekkel a dorombokkal hagy nyomot, jelet maga után. Ahogy ő fogalmazott: „Olyan, mintha Kölcsey lennék, és minden nap írnék egy Himnuszt. De minden nap különbözőt.”

Csoda-e, ha ezek után a fiúból, Szilágyi Áronból is a doromb szerelmese lett? Hinnénk, hogy ez kézenfekvő, pedig csak 17-18 évesen fordult figyelme a „világ legcsodálatosabb hangszere” felé. Amely pengetős és fúvós egyszerre. Amin mindent el lehet játszani, ami elénekelhető. Ami sajátos fizikája és akusztikája folytán nem lehet hamis. Aminek 100 millió fanatikusa van világszerte. Amely hangjával megidézi a világegyetem mozgását, az idő kozmikus rezgését, a lélek egyetemes ősi mélyrétegének morajlását. Amely ugyan csak a moldvai csángó muzsikában autentikus a  magyar nyelvterületben, viszont a szkíta és a sztyeppei népek kultúrájának fontos része.

Szilágyi Zoltán és Szilágyi Áron a kecskeméti Művész Kávézóban. Fotó: Banczik Róbert

Jó volt ülni és hallgatni ezt a két szerelmes férfit, ahogy nyilvánosan is megvallották érzelmeiket az életüket teljessé tevő csodáról, a dorombról. Jó volt ülni és hallgatni ezt a két szerelmes férfit, amint beszéltek a művészetről, a zenéről, a múltról, a fiatalokról. Jó volt ülni és hallgatni ezt a két szerelmes férfit, mert mindketten arra a kodályi gondolatra tették fel életüket, amely szerint a zene mindenkié.

Biztosan így is van. A zene mindenkié. De a doromb itt Kecskeméten elsősorban a Szilágyiaké.

Írta: Libor Zoltán
Fényképezte: Banczik Róbert

Az írás eredetileg itt jelent meg: https://kepeskonyv.wordpress.com/2016/01/27/a-doromb-szerelmesei/

Köszönjük a hozzájárulást.

Kosár

A kosár üres
  ()

A kosár üres.

Dorombshop keresés

Pénznem/Currency

Rólunk

Magyarország legnagyobb dorombkínálatával és szakértő segítséggel várjuk látogatóinkat. Oldalunkon több mint 60 kézi készítésű doromb, kiegészítők, kiadványok közül válogathat. Ezen kívül dorombos oktatóanyagokat, cikkeket, híres játékosokat bemutató interjúkat talál. Doromb workshopokat, rendezvényeket, koncerteket szervezünk. Bővebben

Fotók

Jártunkban-keltünkben ezt-azt fotózunk. Dorombok, különleges hangszerek, zenészek, fesztiválok, vagy valamennyire ebbe a szellemiségbe illeszkedő dolgok vannak itt elrejtve, szigorúan mobiltelefonos minőségben.